Romantizmi ne letersin Evropiane | Shqypnia-Historia Shqiptare

Romantizmi ne letersin Evropiane | Shqypnia-Historia Shqiptare

Nga tentim ne prej shqypnia.com

Periudha letrare e romantizmit u perhap ne evrope nga fundi shek XVIII deri ne vitet e fundit te shekullit XIX .
Ne vitet 30 te shek XIX . Romantizmi lulzon me krijimtarin e poeteve XH.G.BAJRON , Hynri Hajne, Viktor Hygo,Aleksander Pushkini,Jeronim De Rada etj.
Ne kete periudhe poezia u be misherim i idealitetit me te lart per te kryer misionin per bashkimin dhe dhe per te ndezur te populli punonjes dhe i shum ruajtur shpresen per liri.
Ne shqiperi romantizmi si periudh letrare u perfshi ne levizjen e Rilindjes Kombtare dhe ne luften e popullit shqiptar per liri ashtu sic kerkuan edhe vende te tjera te Ballkanit edhe Europes .

Gjeja me e shtrejnt per romantiket eshte liria prandaj u futen ne mesin e popullit per ti frymzuar ata per jet dhe per liri.

Romantizmi zhvillohet sipas 2 modeleve:

Modeli-I eshte modeli melankolik deshperuar poetit qe jeten e tij e con i vetmuar ne natyr dhe i izoluar nga personat te tjer qe nuk e duan , Te ketill jane : Blejk, Handerlit,Leopardi etj.

Modeli-II eshte ai i poetit energjik i poetit qe i kushtohet nje gjendje te madhe poetit te 1 ideali te madh poetit qe para vetit ka mision historik te keti lloj jane poetet qe qendrojne ne ball te luftes ne mes popujve atje ku fitohet liria.

Poezia e keti modeli percjell tek ne mesazhe humane , sociale,filozofike,politike etj.

Ne kete grup Bejne pjes poet si Xh.G.Bajron.
  • 15
  • Fsheh
  • Voto

Duhet të regjistroheni që ta votoni këtë lajm,ju lutem regjistroheni tani!

Duhet të regjistroheni që ta eliminoni këtë lajm,ju lutem regjistroheni tani!

Kyçur To Ngjarjet.com

Nuk keni llogari ende,ju lutem regjistroheni!